Jak to udowodnić z jakich twierdzeń
BB: Wykaz że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł a i b oraz
| | A+B−C | |
przeciwprostokątnej c jest danym wzorem r= |
| |
| | 2 | |
10 kwi 21:22
Mila:
Poszukaj na forum. Wpisz: Eta trapezy
10 kwi 21:35
BB: Przejrzałem i nic mi nieświta
10 kwi 21:44
BB: jakaś podpowiedź
10 kwi 21:52
Eta:

c=a−r+b−r ⇒ 2r=a+b−c
==========
10 kwi 22:40
Mila:

1)ΔABC− Δprostokatny
2)
|CK|=|CM|− punkty styczności okręgu są jednakowo odległe od wierzchołka kąta
|AK|=|AL| −j.w
|BM|=|BL|− j.w
3)
x+y=c
a+b=2r+x+y
a+b=2r+c
2r=a+b−c
===========
10 kwi 22:43
Eta:
2 sposób
a+b=2R+2r , 2R=c , R −− dł. promienia okręgu opisanego
to 2r=a+b−c
10 kwi 22:47