z Pit.
tzn promien stozka do kwadratu + wys−r do kwadratu= R
do kwadratu?/
| d | ||
czy od razu R=H−r ? tylko ze mi nie chce wyjsc ta odp a ma byc R= | Mozecie mi | |
| 2sinα |
l=d
1) z tw. sinusów w ΔABC:
| d | |
=2R | |
| sinα |
| d | ||
R= | − promień kuli opisanej na stożku | |
| 2sinα |
| 1 | 1 | d2sin2α | ||||
PΔABC= | d2*sinγ= | d2*sin(180−2α)= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| r | ||
cosα= | ||
| d |
| 2l+2r | ||
PΔABC= | *rk=(d+dcosα)*rk | |
| 2 |
| d2sin2α | |
=(d+dcosα)*rk | |
| 2 |
| d*sin2α | ||
rk= | ||
| 2*(1+cosα) |