Wartości funkcji
Michał: Po problemach z wartościami najmniejszymi, najwiekszymi czas na problem z obliczeniem wartości
funkcji
Podejrzewam że i tu ekstrema się przydadza aby obliczyć te największe/najmniejsze wartości
funkcji
D
f:
x+1=/=0
x=/=−1
Ok to proszę o pomoc co z tymi wartościami, z góry dzięki za pomoc
10 kwi 19:41
Michał:
10 kwi 20:43
Janek191:

Asymptota pionowa x = − 1, więc brak wartości największej.
y
min = 0
10 kwi 20:57
Janek191:
Oblicz granice w −∞ i w +∞ oraz granice jednostronne w − 1.
10 kwi 20:58
Michał: Ok, czyli rysowanie funkcji jedynym wyjściem

dzieki Janek za czas =)
10 kwi 20:58
tytyryty: Równoważne polecenie:
Rozwiąż równanie f(x) = m, w zależności od wartości parametru m.
10 kwi 20:59
the foxi:
| | x | |
Hmmm, można też zauważyć, że f(x)=( |
| )2 |
| | 1+x | |
a jak wiadomo, cokolwiek podniesione do kwadratu jest większe bądź równe zero − to może pomóc
10 kwi 21:01
Michał: | | 12 | |
limn−>1+ |
| =1/2 analogicznie dla 1− |
| | 1+1 | |
lim
n−>+oo −||−=1 Analogicznie dla −oo
lim
n−>−1+ −||− >0
lim
n−>−1− −||− >0 czyli w tych dwóch chyba +oo
co do stwierdzenia z parametrem to jak by to trzeba było wtedy rozwiazac X
x
the foxi

racja z tym kwadratem, choć oprócz stwierdzenia że wszystko bedzie >0 chyba nic mi
to nie daje
10 kwi 21:08
the foxi:
Nie zawsze, ale w tym przypadku tak − jeśli znajdziesz argument, dla którego f(x)=0, to
automatycznie oznacza, że to jest najmniejsza wartość
10 kwi 21:10
Michał: Mmm sprytne

dzieki za radę
10 kwi 21:19
tytyryty: Wracając do parametru:
przekształcając mamy:
(m+1)x
2 + 2mx + m = 0
i teraz sprawdzasz dla jakich wartości m to równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie.
czyli masz do rozpatrzenia 2 przypadki:
(1) gdy m=−1
(2) gdy m ≠ −1 (tutaj po prostu sprawdzasz dla jakich m Δ ≥ 0)
Suma rozwiązań (1) i (2) daje zbiór wartości f.
10 kwi 21:24
Michał: 
kurcze panowie/panie nie wiem skąd wy bierzecie na to pomysły, ale to genialne

... Dzięki
tyryryty, na prawdę fajne podejście o tym też nie pomyślałem w ten sposób dziękuję
10 kwi 21:42