matematykaszkolna.pl
Wartości funkcji Michał: Po problemach z wartościami najmniejszymi, najwiekszymi czas na problem z obliczeniem wartości funkcji Podejrzewam że i tu ekstrema się przydadza aby obliczyć te największe/najmniejsze wartości funkcji
 x2 
f(x)=

(1+x)2 
Df: x+1=/=0 x=/=−1 Ok to proszę o pomoc co z tymi wartościami, z góry dzięki za pomoc
10 kwi 19:41
Michał:
10 kwi 20:43
Janek191: rysunek Asymptota pionowa x = − 1, więc brak wartości największej. ymin = 0
10 kwi 20:57
Janek191: Oblicz granice w − i w + oraz granice jednostronne w − 1.
10 kwi 20:58
Michał: Ok, czyli rysowanie funkcji jedynym wyjściem dzieki Janek za czas =)
10 kwi 20:58
tytyryty: Równoważne polecenie: Rozwiąż równanie f(x) = m, w zależności od wartości parametru m.
10 kwi 20:59
the foxi:
 x 
Hmmm, można też zauważyć, że f(x)=(

)2
 1+x 
a jak wiadomo, cokolwiek podniesione do kwadratu jest większe bądź równe zero − to może pomócemotka
10 kwi 21:01
Michał:
x2 

(1+x)2 
 12 
limn−>1+

=1/2 analogicznie dla 1
 1+1 
limn−>+oo −||−=1 Analogicznie dla −oo limn−>−1+ −||− >0 lim n−>−1 −||− >0 czyli w tych dwóch chyba +oo co do stwierdzenia z parametrem to jak by to trzeba było wtedy rozwiazac Xx the foxi racja z tym kwadratem, choć oprócz stwierdzenia że wszystko bedzie >0 chyba nic mi to nie daje
10 kwi 21:08
the foxi: Nie zawsze, ale w tym przypadku tak − jeśli znajdziesz argument, dla którego f(x)=0, to automatycznie oznacza, że to jest najmniejsza wartośćemotka
10 kwi 21:10
Michał: Mmm sprytne dzieki za radę emotka
10 kwi 21:19
tytyryty: Wracając do parametru:
x2 

= m
(1+x)2 
przekształcając mamy: (m+1)x2 + 2mx + m = 0 i teraz sprawdzasz dla jakich wartości m to równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie. czyli masz do rozpatrzenia 2 przypadki: (1) gdy m=−1 (2) gdy m ≠ −1 (tutaj po prostu sprawdzasz dla jakich m Δ ≥ 0) Suma rozwiązań (1) i (2) daje zbiór wartości f.
10 kwi 21:24
Michał: emotka kurcze panowie/panie nie wiem skąd wy bierzecie na to pomysły, ale to genialne ... Dzięki tyryryty, na prawdę fajne podejście o tym też nie pomyślałem w ten sposób dziękuję
10 kwi 21:42