proszę o rozwiązanie
Anna: kąty β i γ są przeciwnie skierowane i miara kąta β jest równa 12100
Wiedząc że γ ∊ ( −12000 ; −10000 ) oraz miara główna kąta skierowanego β jest o 700 większa
od miary głównej kąta γ wyznacz miarę kąta γ
wynik to γ = − 1020
10 kwi 19:34
Eta:
β=1210o = 3*360o+130o miara główna β=130o
to miara główna γ=+60o =−360o+60o= −300o
więc dla γ∊(−1200o, −1000o)
γ= −2*360o−300o= −720o−300o
γ= −1020o
10 kwi 23:53
Anna: nie rozumiem zapisu γ = +600 =−3600 + 600 = −3000
11 kwi 19:22
Anna: nie rozumiem zapisu γ = +600 =−3600 + 600 = −3000
11 kwi 19:22
Eta:
β= +60
o =−(360
o−60
o)=−360
o+60
o= −300
o=
γ
11 kwi 19:37
Anna: dziękuję bardzo
11 kwi 21:19
Eta:
Już jasne?
11 kwi 21:32