W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności przeciwprostokątnej...
KomosaRyżowa: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg.
Punkt styczności przeciwprostokątnej z okręgiem dzieli ją na odcinki o długościach x i y.
Wykaż, że pole trójkąta jest równe xy.
Doszłam do tego, że:
Pole trójkąta mogę policzyć na dwa sposoby:1/2(x+r)(y+r) oraz pr=r(x+y+r) (gdzie p to połowa
obwodu)
Prawdopodobnie gubię się gdzieś w obliczeniach, bo powinno wyjść z powyższego.
Pomoże ktoś?
10 kwi 19:02
KomosaRyżowa: Dobra, ogarnęłam, zaraz wrzucę rozwiązanie jakby ktoś coś kiedyś potrzebował
10 kwi 19:07
KomosaRyżowa:

Pole trójkąta na dwa sposoby:
1/2(x+r)(y+r) lub pr=r(x+y+r) (gdzie p to połowa obwodu)
Porównujemy:
r(x+y+r)=1/2(x+r)(y+r)
2r(x+y+r)=(x+r)(y+r)
2rx+2yr+2r
2=xy+xr+yr+r
2
xr+yr+r
2=xy
L=pole trójkąta P=xy
Pole trójkąta=xy cnp.
10 kwi 19:16
Darek:
25 lut 13:04