funkcje
fabio: Funkcja kwadratowa f opisana jest wzorem f(x)=ax2+bx+c. Liczby −1 i 3 są miejscami zerowymi
tej funkcji.
Wykres funkcji przecina oś 0y w punkcie (0,−18). Wyznacz a, b i c
10 kwi 18:37
krysztalowakula: 0=a(x−3)(x+1)
−18=a(0−3)(0+1)
−18=−3a
a=6
F(x)=6(x2−2x−3)= 6x2−12x−18
Odp. a=6 b=−12 c=−18
10 kwi 18:47
fabio: Wielkie dzięki! ale skąd wzięło się F(x)=6(x2−2x−3)= 6x2−12x−18? W sensie "(x2−2x−3)"
10 kwi 18:53
krysztalowakula: Jak postać iloczynowa wygląda tak f(x)=6(x−3)(x+1) to po wymnozeniu wyjdzie kanoniczna ^^
10 kwi 18:58