Wartosci wlasne
asdzxc: 1)Czy wartości własne, wektory własne macierzy to jest to samo i liczy się tak samo jak
endomorfizmu?
2)Co to jest podprzestrzeń własna
10 kwi 18:34
jc: (1) Tak, o ile potraktujesz macierz, jak przekształcenie liniowe.
(2) Zbiór wszystkich v, takich że Mv=kv, przy ustalonym k.
Boisz się wikipedii?
10 kwi 18:44
asdzxc: nie boję się ale nie mogę tego zrozumiec a znalezc zadanie z rozwiazaniem w internecie nie moge

ale dzieki za 1
10 kwi 18:56
jc: Podprzestrzenie własne.
M=
[ 2 0 0]
[ 0 2 0]
[ 0 0 3]
Mv=3v
v =
[0]
[0]
[t]
t dowolne, podprzestrzeń 1−wymiarowa
Mv=2v
v=
[p]
[q]
[0]
p, q dowolne, podprzestrzeń 2−wymiarowa.
10 kwi 19:07
asdzxc: a skąd wzieło się to
v =
[0]
[0]
[t]
?
10 kwi 19:43