Oblicz granicę z wartością bezwzględną
Krzysztof: Obliczanie granic z wartością bezwzględną:
a) lim (|x+5|)−|6−x|)
x−>−∞
10 kwi 18:16
Krzysztof: Powinno być:
a) lim (|x+5|−|6−x|)
x−>−∞
10 kwi 18:17
jc: Zamień x na −x. Jak bardzo lubisz liczby ujemne, nie zmieniaj.
limx→∞ (|x−5| − |x+6|)
Dla x > 5
|x−5| − |x+6| = −11
Dlatego granica = −11.
10 kwi 18:26
Krzysztof: Dziękuję, trochę źle myślałem
10 kwi 18:31
Krzysztof: Chociaż nie do końca rozumiem jak to zostało zamienione, wytłumaczy ktoś? Może na drugim
przykładzie:
b) lim (|7−x|−|3+x|)
x−>∞
10 kwi 18:41
jc:
Dla x>7 masz ...=(x−7)−(x+3)=−10 i tyle wynosi granica w ∞.
10 kwi 18:47