wyznaczanie wartości naj/najmniejszej funkcji
Michał: Dzień dobry

Tym razem zadanko z wyznaczaniem największej/najmniejszej wartości funkcji:
f(x)=x
5−5x
4+5x
3−1
Proszę o pomoc, gdyż nie za bardzo wiem jak to zrobić, podejrzewam że przy pomocy pochodnych
f'(x)=5x
4−20x
3+15x
2=2x
2(x−1)(x−3)
A może rozbić f(x) przy pomocy Herona?
f(x)=(x−1)(x−1)(x
3−3x
2−2x−1)
No i w sumie to nie wiem... Bo komputer rysujac ten wykres sugeruje mi że m.z tej funkcji to 1
i 3.63 w odp mam za to za f(−1) i f(1) wyliczone i z tego podane wyniki

Nic się nie łaczy, potrzebna pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam
10 kwi 18:09
Michał: W sumie teraz jak o tym myślę to wartości max/minmalne to będą leżeć w ekstremach funkcji (mowi
lokalnie)
czyli w x=1 i x=3
z czego dla x=1 mam max i jest ono w przedziale potem funkcja maleje czyli za nim nie bedzie
wiekszej wartości tak jakby ew. może być przed nim bo tam funkcje mamy rosnącą...
Chyba zeby to zweryfikować muszę sobie machnąć wykres f(x) aby sprawdzić jego wartości? Inaczej
nie jestem chyba w stanie stwierdzić czy wartości przed 1 będą dodatnie czy nie....
Choć czy to konieczne tym przypadku mogę sprawdzić po prostu wartość funkcji dla x=−1 i
porównać z x=1 i mam odp. CHyba... To tak logicznie analizując

MOże ktoś ma inny pomysł
10 kwi 18:46
Michał: Dobra

jeszcze lepszy pomysł jak to zrobić, bez nadmiernej analizy... wyliczam ekstrema i
obliczam wartości funkcji dla granicznych argumentów przedziału i dla argumentów w ktorych
mamy ekstrema

i jest cacy ^^ To chyba najprostsze wyjście z sytuacji, jak ktoś ma jakiś
pomysł jeszcze, to ja chętnie posłucham jak by co
10 kwi 19:14
Mila:
Jakie jest polecenie?
f(x)=x5−5x4+5x3−1
10 kwi 21:34
iteRacj@:
warto zacząć od policzenia granic na krańcach dziedziny
limx→∞(x5−5x4+5x3−1)=∞
limx→−∞(x5−5x4+5x3−1)=−∞
a to kończy wyznaczanie największej/najmniejszej wartości funkcji
10 kwi 23:01