Przekrzywiona elipsa
Alicja: Mam równanie elipsy: (x−y)
2+4(x+y)
2=1
Jak na podstawie tego mogę obliczyć a, b oraz kąt φ?
Rysunek wizualizacyjny
https://i.stack.imgur.com/OxcCV.png
10 kwi 17:04
grzest:
(x−y)
2+4(x+y)
2=1
Po wymnożeniu i uporządkowaniu mamy:
5x
2+6xy+5y
=1
Aby pozbyć się czynnika 6xy, obracamy osie układu współrzędnych o kąt:
| | a−c | |
ctg 2θ = |
| , gdzie a=5, 2b=6, c=5. |
| | 2b | |
W nowych współrzędnych elipsa ma postać:
8x'
2+2y'
2=1.
Stąd mamy półosie elipsy:
| | 1 | | 1 | | π | |
a= |
| , b= |
| , kąt obrotu θ= |
| . |
| | √8 | | √2 | | 4 | |
10 kwi 21:39
jc: Od razu widać, że to elipsa obrócona o 45 stopni.
2x'
2+8y'
2=1
a=1/
√2, b=1/
√8
10 kwi 21:46
grzest:
@jc
Przy twoich oznaczeniach obracasz elipsę o kąt −450 a nie o 45, jak piszesz.
11 kwi 08:43
jc: Grzest, masz rację −45o.
Ale za to tradycyjnie, literą a oznaczyłem dłuższą półoś, a litrą b krótszą.
Chodziło o to, że od razu było widać, że mamy obróconą elipsę,
tak jak tu x+y=(x−y)2 od razu widać obróconą parabolę.
11 kwi 09:06
grzest: OK.
11 kwi 09:14
Alicja: A skąd się to wzięło 8x'2+2y'2=1.
11 kwi 11:57
grzest:
No podstaw do wzoru elipsy 5x
2+6xy+5
y=1 ub do tego wyjściowego, wyrażenia
11 kwi 12:08