Sterometria prosze o pomoc
Grzechu: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 30. Wyznacz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Wyszedł mi zły wynik. Próbowałem już wiele razy.
10 kwi 16:36
pomoc drogowa: | | √2 | |
Wynik cosα= |
|  Czyli 45 o  |
| | 2 | |
10 kwi 17:19
Grzechu: W odpowiedziach jako pierwsze 3 cyfry rozwinięcia dziesiętnego jest podane 654,
tak wiec coś jest źle......
10 kwi 17:39
Grzechu: mógłby ktoś pomóc? proszę
11 kwi 13:55
ite:
Cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi
Nie mam możliwości narysowania ani wpisania rozwiązania. Jeśli wpiszesz swoje rozwiązanie, to
mogę je sprawdzić.
11 kwi 14:44
Mila:
h
s2=H
2+|OD|
2
3)
=============
Licz rozwinięcie dziesiętne
11 kwi 19:02
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o, 90
o
H=2r
√3 to
h=
√12r2+9r2=
√21r
cosα= 3r/
√21r =
√21/7≈ 0,654 do zakodowania |6|5|4|
======
11 kwi 20:02
bezendu:
Eta już widzę pełen profesjonalizm i podaj maturzystom jak mają zakodować nawet
11 kwi 20:04
Grzechu: Dziękuję za pomoc
12 kwi 16:19
daras: teraz matury można nie zdać jak się nie umie kodować, bo nikt nie sprawdza poprawności
rozwiązania tylko czy cyferki dobrze wpisane

powinien być osobny przedmiot z kodowania
13 kwi 13:39