Ile jest par <A,B> takich że A⊆B⊆C jeśli |C| = n?
konu5287: Ile jest par <A,B> takich że A⊆B⊆C jeśli |C| = n? Które prawa zliczania zostały zastosowane?
Pomoże ktoś? Nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać
10 kwi 16:09
Pytający:
| | | |
Zbiór B musi być k−elementowy, gdzie 0≤k≤n. Zbiór C ma | k−elementowych podzbiorów. |
| | |
| | | |
Zbiór A musi być m−elementowy, gdzie 0≤m≤k. Zbiór B ma | m−elementowych podzbiorów. |
| | |
Zatem takich par będzie:
| | | | | | | |
∑k=0n ( | *(∑m=0k | ))=∑k=0n ( | *2k)= |
| | | | |
| | | |
=∑k=0n ( | *1n−k*2k)=(1+2)n=3n |
| | |
10 kwi 17:22
konu5287: Rozumiem że w tym przypadku prawo sume zostało zastosowane, dobrze rozumiem? Dzięki i tak
wielkie za odpowiedź
10 kwi 20:26
konu5287: Rozumiem że w tym przypadku prawo sume zostało zastosowane, dobrze rozumiem? Dzięki i tak
wielkie za odpowiedź
10 kwi 20:26
Pytający:
O nazwy praw mnie nie pytaj, jam amator matematyki.

Obie sumy wynikają z dwumianu Newtona, to na pewno.
| | | | | |
∑m=0k | =∑m=0k | *1k−m*1m=(1+1)k=2k // bądź po prostu liczba podzbiorów |
| | | |
zbioru k−elementowego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwumian_Newtona
10 kwi 23:03