Odległość między punktami
xyz: Dla jakich wartości parametru k odległość między punktami wynosi 2 :
A (k−1,k)
B (1,2)
Z góry dziękuję
10 kwi 14:33
Blee:
(k−1 −1)2 + (k−2)2 = 4
I rozwiazujesz
10 kwi 14:38
michalina:
17 gru 13:05
Jolanta: Odległośći miedzy punktami A(x1,y1) B(x2,y2)
d=√( x2−x1)2+(y2−y1)2
2=√(1−k+1)2+(2−k)2
2=√(2−k)2+(2−k)2 /2
4=2*(4−4k+k2)/:2
2=k2−4k+4
k2−4k+2=0
Δ=b2−4ac=16−8=8. √∆=2√2
k=−b−√∆2a=4−2√22=2−√2
k2=−b+√∆2a=2+√2
18 gru 00:32
.:
Joluś ... bez delty:
2(k−2)2 = 4
(k−2)2 = 2
(k−2)2 − 2 = 0
(k−2 − √2)(k −2 + √2) = 0 −−−> k = 2 ± √2
18 gru 01:19