matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny ...
Aneta :
Wyznacz ciąg geometryczny, wiedząc że: a2 +a4= 42 a3 +a5= 126 Z góry dziękuję za pomoc ..
10 kwi 14:30
Tadeusz:
a
1
q+a
1
q
3
=42 a
1
q
2
+a
1
q
4
=126 a
1
q(1+q
2
)=42 a
1
q
2
(1+q
2
)=126 ⇒ q=3 itd
10 kwi 15:10