matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz cięciwę i promień
Arti:
mam dane: dł = 9,273 − długość łuku h = 2 − wysokość cięciwy jak obliczyć promień oraz długość cięciwy
10 kwi 12:59
kochanus_niepospolitus:
9.273 = 2x 2Rπ = 360
o
R−2
cosx =
R
z tego wyznaczysz zarówno R ; jak i x
10 kwi 13:11
Arti:
możesz uściślić, czy: 2x = 9,273 /:2 x = 4,6365 cos4,6365 = 0,9967
R−2
0,9967=
R
10 kwi 14:26