Dyskretna
Jakula: Na ile sposobów możemy rozłożyć 15 jednakowych kul do 4 pojemników tak żeby w pierwszym I
ostatnim było nie więcej niż 5 kul?
10 kwi 12:53
Pytający:
Ω // wszystkie możliwe rozmieszczenia
A // w pierwszym pojemniku nie więcej niż 5 kul
B // w czwartym pojemniku nie więcej niż 5 kul
|A∩B|=|Ω|−|(A∩B)'|=|Ω|−|A'∪B'|=|Ω|−(|A'|+|B'|−|A'∩B'|)
| | | |
x1+x2+x3+x4=15, xi≥0 // liczba rozwiązań całkowitych to | =|Ω| |
| | |
| | | |
(x1+6)+x2+x3+x4=15, xi≥0 // liczba rozwiązań całkowitych to | =|A'| |
| | |
| | | |
x1+x2+x3+(x4+6)=15, xi≥0 // liczba rozwiązań całkowitych to | =|B'| |
| | |
| | | |
(x1+6)+x2+x3+(x4+6)=15, xi≥0 // liczba rozwiązań całkowitych to | =|A'∩B'| |
| | |
10 kwi 15:20
PW: Zadanie sformułowane niejasno. Dopuszcza się puste pojemniki, czy w każdym musi być co najmniej
jedna kula?
Co to znaczy "w pierwszym i ostatnim było nie wiecej niz 5 kul"? − W pierwszym nie wiecej niż 5
kul i w ostatnim nie wiecej niż 5 kul, czy w obu łącznie nie więcej niz 5 kul?
10 kwi 15:25