Funkcje. Wyznacz wzór funkcji
Ferent: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞;8>, a jednym z jej miejsc zerowych
jest 1.
Prosta o równaniu x=−1 jest osią symetrii wykresu funkcji f. Wyznacz wzór funkcji f.
prosiłbym o rozpisanie obliczeń, bo nie mam pojęcia jak to zrobić. Z góry dziękuję
10 kwi 11:42
Blee:
Skoro x=−1 jest osia symetrii to wierzcholek paraboli jest w punkcie (−1,8)
y= a(x−1)(x− (−1 −(1−(−1)) ) czyli y=a(x−1)(x+3)
Podstawiasz wspolrzedne wierzcholka aby wyliczyc 'a'
10 kwi 12:00
Blee:
Zastanow sie skad wiem ze drugim miejscem zerowym bedzie x=−3
10 kwi 12:00
Ferent: Nie mam pojęcia. Ma to coś wspólnego z parabolą?
10 kwi 12:03
Blee:
Z osia symetrii
10 kwi 12:03
Blee:
Miejsca zerowe sa 'rowno odlegle' od osi OX
10 kwi 12:04
Blee:
Tfu tfu ... od osi symetrii oczywiscie
10 kwi 12:04
Ferent: Wielkie dzięki za pomoc
10 kwi 12:11