mat: dane są 2 współśrodkowe okręgi. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma
długość 6 cm. Znajdź pole pierścienia kołowego utworzonego przez oba okręgi.
13 lis 19:04
życzliwa:
Pole pierścienia=pole większego koła- pole mniejszego koła
R-promień większego
r-promień mniejszego
Pp=πR2-πr2=π(R2-r2)
jak sobie narysujesz rysunek pomocniczy(taki że r jest prostopadłe do tej cięciwy, a R
biegnie do jej jednego końca) to możesz zauważyć że R2=r2+(1/2*6)2
czyli R2-r2=9
Pp=9π
14 lis 00:08