Trapez prostokątny
Sebastian Porowski: Proszę o pomoc nie wiem jak zabrać się za to zadanie ,narysowałem rysunek ale nie wiem jak
zaznaczyć na nim cosinus.
W trapezie prostokątnym krótsza podstawa ma 8 a dłuższe ramie 10. Oblicz pole i obwód tego
trapezu jeśli
cosinus kąta ostrego wynosi :2/5
10 kwi 07:35
Blee:
Z.cosinusa wyliczasz sinusa kata ostrego (jedynka trygonometryczna).
Sinus to bedzie wysokosc trapezu do dluzszego ramienia.
Pozniej z gorki.
10 kwi 07:40
Bogdan:

2k = 2 ⇒ k = 1, 5k = 5
h =
√25k2 − 4k2 = k
√21 =
√21
10 kwi 10:02
Jerzy:
Skąd wiadomo,że dłuższa podstawa jest równa 10 ?
10 kwi 10:17
Bogdan:

Nie wiadomo

, to dłuższe ramię ma długość 10. Poprawiam i dziękuję
Jerzy 
5k = 10 ⇒ k = 2
10 kwi 14:02
Jerzy:
Pozdrawiam wzajemnie
10 kwi 14:03