matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Tomek:
(2x+1)
4
−(2x+3)
4
oblicz granicę lim
x−>−
∞
(x+3)
3
−(3x−1)
3
10 kwi 01:57
Pytający:
4
1
4
1
(2x
4
+
(2x)
3
+...)−(2x
4
+
(2x)
3
*3+...)
=lim
x→−
∞
=
(x
3
+...)−((3x)
3
+...)
−64x
3
+...
32
=lim
x→−
∞
=
−26x
3
+...
13
(tak skrótowo)
10 kwi 02:43
Tomek:
Dziękuję
10 kwi 08:01
Bogdan:
a
4
− b
4
= (a
2
− b
2
)(a
2
+ b
2
) = (a − b)(a + b)(a
2
+ b
2
) a
3
− b
3
= (a − b)(a
2
+ ab + b
2
)
10 kwi 09:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick