garsonka
Ktos tam : Cene garsonki podniesiono najpierw o 20 % a potem obnizono cene o 10 %
Teraz kosztuje 270zl
Ile kosztowala przedtem
jak to zapisac za pomoca jednego rownania
zapisalen tak
(1,2*1,1)x=270 i nie wychodzi 250 zl
9 kwi 23:08
Adamm:
1,2*0,9x=270
...
x=250
9 kwi 23:18
Eta:
1,2*0,9*c=270 ⇒ c=..........
9 kwi 23:19
Ktos tam : dziekuje
A ja od tych 120% odejmowalem 10% i dlatego nie wychodzilo
Teraz moge isc spac .
9 kwi 23:22
Mila:
x− cena początkowa garsonki
(x+0,2x)− cena garsonki po podwyżce
(1,2x)−0.1*(1,2x)− cena garsonki po obniżce o 10%
1.2x*0.9=270
1.08x=270
x=250zł.
9 kwi 23:23