Ciagi
Patryk: Mam kilka zadan z ciagow do zrobienia (jestem z humana) wiec nie bardzo rozumiem te zadania.
Prosze o pomoc:
1.Podaj ogolny wyraz a
n nastepujacych ciagow:
a) 1,−2,3,−4,5,−6...
b) 6,−6,6,−6,6,−6...
2. Napisz cztery poczatkowe wyrazy ciagu o wyrazie ogolnym a
n:
Pozniej dodam reszte, jak nie bede jeszcze czegos umial.
8 lut 19:23
Patryk: Wie ktos? TO chyba proste, bo sam poczatek dzialu? A moze za proste? eh.. niestety nie dla
mnie
8 lut 19:33
zosia: | | 3+5 | | 8 | |
a3= |
| = |
| I tak dalej,podstawiasz za n kolejne liczby |
| | 2*3+1 | | 7 | |
8 lut 19:34
maniek: zadanie 2
podstawiamy po kolei n=1, n=2, n=3, n=4
a)
a1= 6/3=2
a2=7/5
a3=8/7
a4=9/9=1
b)
a1=5/4
a2=13/16
a3=35/64
a4=97/ 256
8 lut 19:36
Patryk: ok, rozumiem, a pierwsze jak?
8 lut 19:40
maniek: zadanie 1
a) an= 6* (−1)(n+1)
8 lut 19:40
maniek: nie to był przykład b

! nad a jeszcze myśle
8 lut 19:41
maniek: juz wiem, bardzo podobnie
an= n*(−1)(n+1)
8 lut 19:44