Równania prostopadłych, pochodna
Paweł: Wyznacz równania stycznych do wykresu funkcji f, które są prostopadłe do prostej y=2x+5.
F(x)= 1/x
Wychodzi mi sprzeczność, a w odpowiedziach jej nie ma
9 kwi 20:30
Satan: | | 1 | |
Będą to proste postaci y = − |
| x + b, gdzie b ∊ ℛ |
| | 2 | |
Styczne do wykresu w punkcie mają postać y = f'(x
0)(x − x
0) + f(x
0)
| | 1 | |
Mamy więc już wyznaczoną część: f'(x0) = − |
| |
| | 2 | |
| | (1)'(x) − (x)'(1) | | −1 | | 1 | |
f'(x) = |
| = |
| = − |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
Więc: − |
| = − |
| ⇒−x02 = −2 ⇒ x02 = 2 ⇒ x0 = √2 v x0 = −√2 |
| | 2 | | x02 | |
I teraz Ty kończysz resztę.
9 kwi 20:48