ciągi
Michał: Dobry wieczór

Tym razem pytanie typu sprawdź:
KOrzystajc z defincji pochodnej funkcji w punkcie, czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie
x
0=0
f(x)=|2x|
Nie wiem jak poradzić sobie z tą wartością bezwględną

Jezeli mam jakieś pomysły poddać to cos z definicją kombinuje
{2x dla x>=0
|2x|= {
{−2x dla x<0
9 kwi 20:21
Mila:
| |2*(0+h)|−2*0 | | 2h | |
= lim h→0+ |
| = |
| =2 |
| h | | h | |
| |2*(0+h)|−2*0 | | 2(−h) | |
= lim h→0− |
| = |
| =−2 |
| h | | h | |
Nie istnieje pochodna f(x) w x
0=0
========================
9 kwi 20:34
Mila:

W x
0=0 masz "szpic", tu funkcja nie ma pochodnej.
9 kwi 20:36
Michał: Hmn, dziękuję Milo za rozwiązanie, choć mam pytanie po zastoswaniu tego wzorku obliczasz lim
h→0
+ i otrzymuje 2h/h h to toszkę wiecej niz 0 czyli liczba dodatnia... potem to samo robisz
dla h→0
− i wychodzi Ci:
2(−h) | |
| Czemu tak przecież to są te same obliczenia co wyżej z tą różnicą że h to chyba |
h | |
toszku mniej niż 0 czyli liczba ujemna. No ale wtedy, czemu nie ma miinusa też w mianowniku?
Damn, przepraszam za problemy które sprawiam, bo bardzo fajnie jest to rozpisane, choć ten
jeden kork mi umyka

a chciałbym to zrozumieć.
9 kwi 20:51
Mila:
Licznik jest w wartości bezwzględnej a mianownik nie.
9 kwi 20:54
Michał: Ah, ok

dziękuję Mila, nie wziąłem tego pod uwagę

Dzięki za cierpliwość i rozpisanie <3
9 kwi 21:01
Mila:
9 kwi 21:12