pomocy
sinus: Przez przekatna dolnej podstawy prostopadloscianu i jeden z jego gornych wierzcholkow
poprowadzono plaszczyzne. Przekroj jest trojkatem o dwoch bokach dlugosci 2 i 3 oraz kacie
miedzy nimi rownym 60 stopni. Oblicz objetosc prostopadloscianu oraz sinus kata nachylenia
plaszczyzny przekroju do podsawy
9 kwi 20:10
pomoc drogowa:
Po pierwsze zastosuj twierdzenie cosinusów.
Wyznaczysz długość przekątnej podstawy.
Następnie oznaczmy długości boków podstawy jako a,b, a wysokość prostopadłościanu jako h.
Otrzymamy równania:
a2 + b2 = 7
b2 + h2 = 9
a2 + h2 = 4
Otrzymasz długości a,b oraz h.
Wylicz objętość V=a*b*h
Kąt pozostawiam tobie do rozwiązania.
Można wyliczyć sobie tgα, a następnie sinα. Albo po prostu od razu sinα, tylko trochę obliczeń
porobić.
Najlepiej jak sobie wyrysujesz rysunek, on Ci dużo "powie".
Pozdrawiam!
9 kwi 20:44
pomoc drogowa:
Po pierwsze zastosuj twierdzenie cosinusów.
Wyznaczysz długość przekątnej podstawy.
Następnie oznaczmy długości boków podstawy jako a,b, a wysokość prostopadłościanu jako h.
Otrzymamy równania:
a2 + b2 = 7
b2 + h2 = 9
a2 + h2 = 4
Otrzymasz długości a,b oraz h.
Wylicz objętość V=a*b*h
Kąt pozostawiam tobie do rozwiązania.
Można wyliczyć sobie tgα, a następnie sinα. Albo po prostu od razu sinα, tylko trochę obliczeń
porobić.
Najlepiej jak sobie wyrysujesz rysunek, on Ci dużo "powie".
Pozdrawiam!
9 kwi 20:44
sinus: dziękuję! w ogóle hit, bo patrzyłam na inne odpowiedzi niż trzeba, i dlatego za chiny ludowe mi
nie chciał wyjść wynik
9 kwi 20:46