Zadanie z ciagow
Ania :*: Ciagi
Suma n poczatkowych wyrazow ciagu dana jest wzorem S
n = 5n
2+4n.
Sprawdz czy ciag a
n jest ciagiem arytmetycznym?
Jutro bedzie podobne na kartkowce, a nie mam pojecia jak go zrobic? Moglby ktos to rozpisac?


8 lut 19:18
Eta:
an= Sn− Sn−1
Sn−1= 5(n−1)2 +4(n−1)= 5n2−6n+1
an= 5n2 +4n −5n2 +6n −1= 10n −1
an= 10n −1 −−− jest arytmetycznym r= 10
bo an−an−1= r => 10n −1 −[10(n−1)−1]= 10n−1 −10n +10+1= 10
r= 10
8 lut 19:27
Ania :*: rozpisywanie rozumiem, ale sam poczatek nie potrafie dojsc skad sie wzial : an= Sn− Sn−1
i to: Sn−1=****
gwiazdki juz czaje, bo tyo tylko podstawienie.
8 lut 19:32
Ania: Eta?
8 lut 19:56