ciągi
wielkaniewiadoma: Ciąg an jest określany wzorem an= 4n −11. uzupełnij zdanie. Różnica między piętnastym i
dziesiątym wyrazem ciągu an jest równa..............., a suma dwudziestu początkowych wyrazów
ciągu an jest równa................,
9 kwi 20:08
Tadeusz:
a
n+1−a
n=4(n+1)−11−4n+11=4n+4−11−4n+11=4
Ciag jest arytmetyczny a jego r=4
a
15−a
10=a
1+14r−a
1−9r=5r ... i tak dalej
9 kwi 20:26
iteRacj@:
1/
an= 4n −11
a15= 4*15 −11 a10= 4*10 −11
a15−a10=...
9 kwi 20:27
wielkaniewiadoma: Bardzo dziękuje za pomoc
9 kwi 21:11