Oblicz tę liczbę uwzględniając dzielniki ujemne.
mat: Jaka liczba ma 100 dzielników?
9 kwi 20:00
Adamm:
2n ma n+1 dzielników dodatnich
w tym n+1 ujemnych
razem 2(n+1) dzielników
2(n+1)=100
n+1=50
n=49
liczba 249 ma tyle dzielników
9 kwi 20:03
Dawe: Np 100 silnia .1*2*3*4...100
9 kwi 20:06
Adamm: 100! ma więcej dzielników niż 100
9 kwi 20:08
Dawe: A no tak ...
9 kwi 20:10
Adamm: Spokojnie, każdy może się pomylić
9 kwi 20:12
Dawe: Twój sposób przejrzysty i zrozumiały
9 kwi 20:16
Bejtsefer: 100÷2=5×5×2− po odjęciu "1" to będą wykladniki potęg liczb pierwszych
25−1 × 35−1 ×52−1=24×34×5=6480
9 kwi 20:21
Adamm:
a tak można policzyć ilość dzielników 100!
[100/2]=50
[50/2]=25
[25/2]=12
[12/2]=6
[6/2]=3
[3/2]=1
mamy 2 z wykładnikiem 50+25+12+6+3+1=97
[100/3]=33
[33/3]=11
[11/3]=3
[3/3]=1
mamy 3 z wykładnikiem 33+11+3+1=48
[100/5]=20
[20/5]=4
mamy 5 z wykładnikiem 24
[100/7]=14
[14/7]=2
7 z wykładnikiem 16
[100/11]=9
11 z wykładnikiem 9
[100/13]=7
13 z wykładnikiem 7
[100/17]=5
17 z 5
[100/19]=5
19 z 5
[100/23]=4
23 z 4
[100/29]=3
29 z 3
[100/31]=3
31 z 3
[100/37]=2
37 z 2
[100/41]=2
41 z 2
[100/43]=2
43 z 2
[100/47]=2
47 z 2
i ostatnie
53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97 z 1
teraz podsumowując
100!=297*348*524*716*119*137*175*195*234*293*
*313*372*412*432*472*53*59*61*67*71*73*79*83*89*97
i teraz liczba dzielników to
(97+1)*(48+1)*(24+1)*(16+1)*(9+1)*(7+1)*(5+1)2*(4+1)*(3+1)2*(2+1)4*(1+1)10
i to jest około 39 biliardów dzielników
9 kwi 23:47