trygonometria zadanie
wielkaniewiadoma: Dla każdego kąta alfa ∈ ( 0 stopni, 180 stopni) wyrażenie cos alfa do kwadratu + sin do
kwadratu (90 stopni − alfa) jest równe
odpowiedzi A. 0 B.1 C. 2 sin do kwadratu alfa D. 2 cos do kwadratu alfa Prosze o dokładne
rozpisanie zadania i wytłumaczenie. Dziekuje.
9 kwi 19:50
iteRacj@:
α∊(0o,90o) cos α=sin(90o−α)
cos2α+sin2(90o−α)=cos2α+cos2α
9 kwi 20:56
wielkaniewiadoma: I co mam dalej robiç z tym zadaniem? Naprawde nie mam pomysłu
9 kwi 21:05
iteRacj@:
cos2α+cos2α=2cos2α
odp. D
9 kwi 21:48