Zadanie optymalizacyjne z trójkątem
Paweł: Rozpatrujemy trójkąty o obwodzie L i jednym z kątów równym 120o. Oblicz długości boków tego
trójkąta, dla którego pole koła wpisanego w ten trójkąt będzie największa.
Głowię się nad tym już od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć równania funkcji P(L).
9 kwi 19:44
an:

AC=x
AD=AE=r*ctg60
o
CD=CF
BE=BF=(l−(2x −AD)−AE)
S=p*r=r*l/2 S=|AB|*|AC|*sin120
o ⇒ r=f(x) ⇒ obliczamy max f(x)
9 kwi 22:03
an: S=0,5|AB|*|AC|*sin120o
10 kwi 14:41
Paweł: A przypadkiem nie będzie tak, że BE=BF=(l−2x)/2?
10 kwi 23:10