Dzień dobry
Mam pytanko, tym razem z granic =) muszę policzyć o taką granicę
| √2−x−1 | ||
limx−>1 | ||
| 2−√5−x |
| √2−x−1 | 2+√5−x | |||
= | * | = | ||
| 2−√5−x | 2+√5−x |
| 2√2−x+√(2−x)(5−x)−2−√5−x | (2+√5−x)(√2−x−1) | |||
= | = | |||
| x−3 | x−3 |
Dzięki z góry za pomoc
pozdrawiam
| √2−x−1 | √2−x+1 | 2+√5−x | |||
* | * | = | |||
| 2−√5−x | √2−x+1 | 2+√5−x |
| (2−x−1)*(2+√5−x) | ||
= | = | |
| (√2−x+1)*(4−5+x) |
| (1−x)*(2+√5−x) | ||
= | = | |
| (√2−x+1)*(x−1) |
| (2+√5−x) | ||
=− | ||
| (√2−x+1) |
| (2+√5−x) | 4 | |||
limx→1(− | )=− | =−2 | ||
| (√2−x+1) | 2 |
dziękuję Mila za pomoc. Pozwolę się dopytać czy majac liczyć granice gdy mam pierwiastek w
liczniku i mianowniku, pownienem mnozyc *licznik*mianownik ?
Czy to może odosobniony przykład który po prostu tak wychodzi po takim zastosowaniu?