c
Lojalnajola: 1.Uzasadnij ze funkcja f(x)=−2x3+x2−3x+2 ma miejsce zerowe należace do przedzialu <0;1>.
2.Uzasadnij,ze rownanie x5−3x=1 ma pierwaistek bedacy liczba z przedzialu (1;2)
9 kwi 18:32
iteRacj@:
zad.1 / f(x)=−2x3+x2−3x+2
f(0)=2
f(1)=−2+1−3+2=−2
f(0)*f(1)<0
skorzystaj z tw. Darboux
9 kwi 18:35
Mila:

1)f(x)=−2x
3+x
2−3x+2 ma miejsce zerowe należące do przedziału <0;1>.
f(x)− funkcja ciągła
f(0)=2
f(1)=−2+1−3+2=−2
⇔Istnieje punkt c∊(0,1) taki, że f(c)=0
Każda funkcja ciągła ma własność Darboux.
9 kwi 18:41
Mila:
2) Uzasadnij,ze równanie x5−3x=1 ma pierwiastek z przedziału (1;2)
f(x)=x5−3x−1
f(1)=1−3−1<0
f(2)=32−6−1>0
f(x)− funkcja ciągła ⇔Istnieje c∊(1,2) taki, że f(c)=0
9 kwi 19:03