3 | ||
Wiadomo, że prawdopodobieństwo otrzymania liczby nie mniejszej niż 3 jest równe | , a | |
5 |
4 | ||
otrzymania liczby nie większej niż 3 jest równe | . | |
5 |
3 | ||
P(A)= | ||
5 |
4 | ||
P(B)= | ||
5 |
2 | ||
Zatem P(A') − wylosowanie {1, 2} wynosi | , | |
5 |
1 | ||
a P(B') − wylosowanie {4} wynosi | . | |
5 |
2 | ||
Więc szansa, że w ogóle nie wylosujemy trójki jest równa | , zgadza się? (bo | |
5 |
3 | ||
P(A')+P(B')= | ) | |
5 |
3 | ||
Czy zatem szansa, że wylosujemy trójkę jest równa | ? Dobrze to rozwiązałem? | |
5 |
3 | ||
Chciałem zapisać na odwrót − szansa, że nie wylosujemy trójkę = | , a szansa wylosowania | |
5 |
2 | ||
trójki wynosi | , jeżeli dobrze myślę | |
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |