Zdarzenia niezależne
Johny: Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną, sześcienną kostką do gry.
Rozważamy zdarzenia:
A − w I rzucie wypadła liczba oczek podzielna przez 3
B − w II rzucie wypadło 5 oczek
W jaki sposób udowodnić, że zdarzenia A i B są niezależne?
Wiem, że elementy A to {3,6}, a B − {5}
| | 1 | |
Czyli także P(A∩B)=P(A)*P(B)= |
| |
| | 18 | |
Co należy zrobić teraz?
9 kwi 17:44
Janek191:
A = { ( 3,1),(3,2),...,(3,6),(6,1),(6,2) . ..., (6,6)}
I Ω I = 6
2 = 36
B = (1,5),(2,5),(3,5),(4,5),(5,5),(6,5)}
A ∩ B = { ( 3,5),( 6,5)}
więc
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)*P(B) = |
| * |
| = |
| = P( A ∩ B) |
| | 3 | | 6 | | 18 | |
zatem zdarzenia A i B są niezależne.
9 kwi 18:05
Janek191:
A = { ( 3,1),(3,2),...,(3,6),(6,1),(6,2) . ..., (6,6)}
I Ω I = 6
2 = 36
B = (1,5),(2,5),(3,5),(4,5),(5,5),(6,5)}
A ∩ B = { ( 3,5),( 6,5)}
więc
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)*P(B) = |
| * |
| = |
| = P( A ∩ B) |
| | 3 | | 6 | | 18 | |
zatem zdarzenia A i B są niezależne.
9 kwi 18:06
Johny: Kumam, dzięki wielkie
9 kwi 18:12