Poziom Rozszerzony Liceum Dowód Planimetria
Mati: Poziom Rozszerzony Liceum Dowód
Planimetria
Trapez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD jest opisany na okręgu o promieniu r. (Przyjmij
,że AB=a i CD=b oraz AB>CD) Wyraź wzór na pole trapezu równoramiennego ABCD za pomoc zmiennych
a i b.
(W odpowiedzi nie zamieszczaj funkcji trygonometrycznych. )
9 kwi 16:35
Eta:

Oznaczenia z tw. o odcinkach stycznych
2r=h
ΔBOC jest prostokątny to r
2=ab/4 ⇒ 2r=
√ab
==============
9 kwi 17:24
Eta:
Pole takiego trapezu jest iloczynem średniej arytmetycznej i średniej geometrycznej
długości podstaw trapezu
9 kwi 17:29
Eta:
Zadanie : Oblicz pole takiego trapezu o podstawach 9 i 4
i mamy "błyskawicznie" ....... wynik
9 kwi 17:34
Mati: Ślicznie dziękuje.

Właśnie celem było uzyskiwanie "błyskawicznych" wyników.
W większości zadań są podawane podstawy i kąty. A mnie ciekawiło czy się da za pomocą tylko
samych podstaw obliczyć pole.
9 kwi 17:57
Eta:
To teraz ... to zapamiętaj.... a nuż się przyda
9 kwi 18:01