Oblicz układ rownań. Wyniki jakie mi wychodza po podstawieniu sie nie zgadza.
Pawel S: x2+y2=18
x−2y=−3
9 kwi 16:09
Blee:
pierwsze to okrąg o środku 0,0 i promieniu
√18 = 3
√2
| | x | | 3 | |
drugie to prosta y = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
to pokaż swoje obliczenia skoro Ci się nie zgadza
9 kwi 16:18
Pawel S: Ok. Znalazłem swój czeski błąd i już jest ok choc proszę o sprawdzenie.Obliczałem to tak:
| | x | | 3 | |
podstawiam za y = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | 3 | |
wiec : x2+( |
| + |
| )2=18 |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | | 3x | | x2 | |
x2+ |
| + |
| + |
| =18 / * 4 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
5x
2+6x+9=72 /− 72
5x
2+6x+9=0
następnie liczę − (pisze w skrócie) Δ=1296,
√Δ=36
x
1= 3
x
2=− 4,2
9 kwi 17:06
Eta:
x=2y−3
4y2−12y+9+y2−18=0⇒ 5y2−12y−9=0 Δ=324, √Δ=18
y=3 v y=−6 to x=3 v x= −4,2
Odp: x=3 i y=3 lub x= −4,2 i y= −0,6
============================
9 kwi 17:14
Pawel S: To jest układ dwóch równan a nie dwa oddzielne równania − nie mogłem tu znalesc jak robi się
| | ⎧ | x2+y2=18 | |
| duzą klamre | ⎩ | x−2y=−3 | a edytować już wyslanego posta jak widzę się nie da.
|
9 kwi 17:17
Pawel S: Dzięki Eta − to dowód ze mój sposób tez ma takie same wyniki
9 kwi 17:21
Eta:
Ale mój ...... o wiele krótszy ( i bez ułamków)
9 kwi 17:26