równanie z pierwiastkami
wariatmaturalny: pomoże ktoś z równaniem?
(6−√11)1/2+ (6+√11)1/2 = √22
9 kwi 15:56
Blee:
√a−b + √a+b = √c //2
(a−b) + 2(√a−b√a+b) + (a+b) = c
2a + 2(a2−b2) = c
gdzie:
a = 6
b = √11
c = 22
9 kwi 15:58
wariatmaturalny: nie zrozumiałem mi nadal chyba źle coś wychodzi
9 kwi 16:01
Eta:
6−√11+6+√11+2√(6−√11)(6+√11=22
12+2√36−11 =22
12+2*5=22
22=22
taka równość zachodzi
9 kwi 16:01
Blee:
ale czego nie rozumiesz
9 kwi 16:19
Eta:
tego: ..."a,b,c"
9 kwi 16:21
Blee:
może ... uch ... a ja oczywiście o pierwiastku zapomniałem
9 kwi 16:25