Wyznacz równanie ogólne funkcji
buniś: Witam, proszę o pomoc z następującym zadaniem:
Wykres funkcji f(x)=ax2 + bx + 1 jest symetryczny względem prostej x = 2. Najmniejsza wartość
funkcji f(x) = −3. Wyznacz równanie ogólne funkcji f(x)
9 kwi 15:17
Eta:
f(x)=2x2−8x+1
============
9 kwi 15:56
buniś: Mogę prosić o wyjaśnienie jak dojść do tego wyniku?
9 kwi 16:07
Eta:
Oś symetrii ma równanie : x=p=2
to f(2)=−3 −− najmniejsza wartość w wierzchołku paraboli
zatem 4a+2b+1=−3 ⇒4a+2b= −4 ⇒ (*) 2a+b= −2
P(oy)(0,1) to punkt symetryczny jest P'(4,1)
zatem f(4)=1 ⇒ 16a+4b+1=1⇒ (**) −4a=b
więc z (*) ⇒ 2a−4a= −2 ⇒ a=2 to z (**) b= −8
====================
f(x)= ..................
9 kwi 16:19
Eta:
9 kwi 16:21
Eta:
I co? tak zamilkłeś buniś
9 kwi 16:43
buniś: Już rozumiem − dziękuję za pomoc!
9 kwi 16:49
Eta:
9 kwi 16:51
Eta:
Poprawię błąd: a= 1 to b= −4
f(x)=x2−4x+1
9 kwi 21:08