nierówność
Kalirr: Rozwiąż nierówność Rozwiąż nierówność: |x2 − 3x + 2| ≥ |x−1|
9 kwi 14:14
PW: |(x−1)(x−2)|≥|x−1| − w czym problem?
9 kwi 14:23
Kalirr: Brać pod uwage 3 przedziały?
9 kwi 14:40
Jerzy:
|(x − 1)(x−2)| = |x − 1|*|x − 2|
9 kwi 14:57
PW: Skupić się na wyrażeniu |x−1| występującym po obu stronach nierówności.
9 kwi 14:59
Kalirr: |x − 1|(|x − 2|−1) ≥ 0
x=1 v x=3 ⇒ x∊(−∞;1> u <3;∞) ?
9 kwi 15:30
Mati: |(x−1)(x−2)|≥|x−1| // skracam stronami i zakładam że x≠1
|x−2|≥1
x∊ (−∞,1> i <3,∞)
dla x=1 mamy
|1−3+2|≥|1−1|
0≥0
zatem x=1 ∊ do rozwiązań
ostatecznie
x∊ (−∞,1> i <3,∞)
dobrze rozwiązane
9 kwi 16:50
PW: Zapis x∊(−∞,1> i <−3,∞) jest niepoprawny logicznie − będą Ci to pokazywać jako błąd, a
szkoda.
9 kwi 17:11
Mati: Dzięki za zwrócenie uwagi PW
9 kwi 17:19