uklad
popek: Potrzbuje na za 20min ten uklad rownan, lecz obliczenia sa tragiczne, nawet na wolphramie wynik
nie jest zbyt przyjemny.
Ktos ma pomysl jak to ztobic?
9 kwi 13:59
Blee:
Z pierwszego:
x+y = 1/x
2 −x
Wiec drugie:
Mozliwosc 1: y=x
Mozliwosc 2:
I to malo przyjemne jest do rozwiazania
9 kwi 14:10
jc:
2x3+x2y=1=2y3+xy2
2(x3−y3)=−xy(x−y)
(2x2+2y2+3xy)(x−y)=0
x, y ≠ 0, wyrażenie w pierwszym nawiasie jest dodatnie.
pozostaje y=x.
Wtedy
3x3=1, x= 3−1/3
9 kwi 14:17
jc: A może interesują Cię rozwiązania zespolone?
Pewnie nie, bo wygląda to na szukanie ekstremów.
9 kwi 14:30
popek: Tak, ekstrema.
Dzięki za pomoc
9 kwi 14:37