??
Solo: 10+20r/2
Jeżeli chce ułamek skrócić to dziele tylko jeden wyraz przez 2 czy zarówno 10 jak i 20r dziele
przez 2?
9 kwi 13:08
Jerzy:
| 10 + 20r | | 2*(5 + 10r) | |
| = |
| = ? |
| 2 | | 2 | |
9 kwi 13:09
Solo: i to jedyny sposób?
9 kwi 13:10
Jerzy:
Pokazujący odpowiedź na Twoje pytanie.
9 kwi 13:11
Solo: A mógłby Pan się nie posługiwać równoważnikiem zdania?
9 kwi 13:19
Blee:
załóżmy, że masz 4 jabłka i 2 gruszki.
Masz zabrać połowie każdego z owoców to ile jakich owoców weżmiesz?
2 jabłka i 1 gruszkę , czy 4 jabłka i 1 gruszkę ?
9 kwi 13:23
Jerzy:
Chcę Ci pomóc, abyś zrozumiał na czym polega skracanie tego ułamka.
Popatrz na zapis 13:09 i odpowiedz na pytanie, jaki bedzie wynik po skróceniu przez 2 ?
9 kwi 13:24
Solo: Ale ja już rozumiem, tylko to zdanie totalnie bez sensu było. Dziekuje za pomoc
9 kwi 13:28
jc: Z dzieleniem sumy przez liczbę jest tak jak z mnożeniem.
(a+b)m=am+bm
(a+b)/k = a/k + b/k
Dzielisz każdy składnik!
Dzielenie przez k to mnożenie przez odwrotność k, czyli przez 1/k=k
−1.
Skracanie
| 4+10 +18 | | 4/2 + 10/2 + 18/2 | | 2 + 5 + 9 | |
| = |
| = |
| |
| 12 | | 12/2 | | 6 | |
9 kwi 13:35