Równania wielomianowe z parametrem
Michał: Witam. Rozumiem metodę rozwiązywania tych zadań, natomiast nie rozumiem dlaczego muszą być
takie założenie. Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie:
a) Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie x4−2mx2=m2−4 ma trzy różne rozwiązania?
(założenia: Δ>0 x1*x2 = 0, x1+x2>0).
b) Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie x4 +2(m−5)x2 + 4m2 = 0 ma cztery różne
rozwiązania?
(założenia Δ > 0, x1*x2>0, x1+x2>0).
c) Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie x4+(m+1)x2+m2+6m+9 ma dwa różne
rozwiązania?
(założenia Δ > 0, x1*x2<0 lub Δ=0,x0 > 0).
d) Dla jakich wartości parametru m (m∊ R) równanie x4 + (1 −2m)x2 + m + 1,5 = 0 jest
sprzeczne?
(założenia Δ < 0 ( to rozumiem) lub Δ =0,x0<0, lub Δ>0, x1*x2>0,x1+x2<0).
9 kwi 11:25
Michał:
9 kwi 11:25
ite:
podajesz równanie dwukwadratowe,
czy podstawiasz może zmienną pomocniczą t i założenia dotyczą t1 i t2 a nie x1 i x2 jak
napisałeś?
9 kwi 12:20
Michał: Tak podstawiam.
t = x2 ≥ 0.
9 kwi 12:21
ite: w takim razie np. w d)
założenia Δ < 0 ( to rozumiem) lub Δ =0,t0<0, lub Δ>0, t1*t2>0,t1+t2<0)
Δ =0, t0<0 to oznacza, że równianie ze zmienną pomocniczą ma jedno rozwiązanie t0,
ale jest ono ujemne więc równanie z 12:21 t0 = x2 nie ma rozwiązań → równanie wyjściowe x4 +
(1 −2m)x2 + m + 1,5 = 0 też nie ma rozwiązań
Δ>0, t1*t2>0,t1+t2<0 te warunki powodują, że t1 i t2 są liczbami ujemnymi i sytuacja jak
wyżej → równanie wyjściowe x4 + (1 −2m)x2 + m + 1,5 = 0 nie ma rozwiązań
9 kwi 12:43