Dobranie stałej a
Kamil: Cześć mam takie zadanie
Niech będzie funkcja
| | ⎧ | 3x+1 dla x≤0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | a+5 dla x>0 | |
Dobierz stałą a tak aby f była ciągła w całej dziedzinie
czy tutaj trzeba liczyć granice ?
Bardzo proszę o pomoc
9 kwi 10:56
ite:
oblicz f(0) oraz granicę prawostronną limx→0+ f(x)
mają być równe, żeby funkcja była ciągła w dla argumentu x=0
dla pozostałych argumentów z dziedziny jest już ciągła
9 kwi 11:07
Kamil: lim
x−>0
− 3
x+1=2
lim
x−>0
+ a+5
do jakiego wzoru podstawić f(0)
do tego 1?
f(0)= 2
Nie rozumiem tego wcale
9 kwi 11:15
aniabb: wstawiasz zero tam gdzie x=0 czyli u Ciebie do pierwszego bo tam x≤0 czyli również =0
9 kwi 11:17
Blee:
f(0) = 30 + 1 = 2
limx−>0+ a+5 =2
czyli a + 5 = 2 ⇔ a = −3
9 kwi 11:17
Jerzy:
Lewostronna wynosi 2 , a więc prawostronna też musi być równa 2.
9 kwi 11:18