Wyznacz parametr a
Kasia: wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których równanie 3x
5−5x
3+a=0 ma dokładnie dwa
pierwiastki.
Pomocy nie wiem w ogóle jak zacząć takie zadanie, skoro jest tam x
5
9 kwi 00:16
the foxi:
3x5−5x3=−a
ja bym narysował wykres f(x)=3x5−5x3 i zauważył że prosta y=−a przecina wykres f(x) w
dokładnie dwóch punktach, gdy −a=−2 oraz −a=2
9 kwi 00:25
Kasia: 1. W jaki sposób narysować wykres 3x5−5x3?
2. I czy jest jakis sposób bez wykresu? Wydaje mi sie, ze moze coś z pochodnymi, ale nie bardzo
widzę powiązanie. Zgaduje na podstawie x5
9 kwi 00:33
the foxi:
To zadanie raczej jest zrobione z myślą o użyciu pochodnej
f'(x)=15x4−15x2=15x2(x2−1)=15x2(x−1)(x+1)
pochodna zeruje się tylko dla x=1 oraz x=1
funkcja przyjmuje dla tych argumentów wartości 2 oraz −2
9 kwi 00:38
the foxi:
zeruje się również dla x=0, ale tam nie zmienia znaku, więc nie mamy tam ekstremum
9 kwi 00:39
the foxi:

widać delikatne spłaszczenie w okolicy zera
9 kwi 00:40
Kasia: Nie wiem czy to pozna pora, ale nie rozumiem dlaczego liczymy miejsca zerowe pochodnej?
9 kwi 00:42
Kasia: Znaczy sie ok, miejsca zerowe by miec ekstrema, tylko skad wiadomo, ze w ekstremach a przyjmuje
taka wartosc, ze sa dokladnie dwa miejsca zerowe?
9 kwi 00:45
%:

w x=0 jest punkt przegięcia nie ma ekstremum
9 kwi 01:12
Kasia: Tylko skad wiadomo, ze w ekstremach a przyjmuje taka wartosc, ze sa dwa miejsca zerowe? Nie
rozumiem tego powiazania
9 kwi 14:42
the foxi:
3x5−5x3+a=0 ⇔ 3x5−5x3=−a
po lewej stronie równania masz funkcję wielomianową
po prawej prostą równoległą do osi OX y=−a
musisz znaleźć takie wartości −a dla których przecina ona wykres funkcji w 2 miejscach
a czemu w ekstremach? to wniosek wynikający z rysunku
9 kwi 14:45
the foxi:
% fajnie pokazał że przecina wykres tylko w miejscach gdzie ma ekstrema
9 kwi 14:46
the foxi:
przecina dwa razy*
9 kwi 14:47