geometria analityczna
Ania: 1. Napisz równanie prostej L, wiedząc, że:
a) Przechodzi przez punkt A(3,−4) oraz jest równoległa do protej k: y=4 − 2,5x
b) przchodzi przez punkt A(−1,3) oraz jest nachylona do dodatniej półosi OX pod kątem 135
stopni
2. Dane są dwa wierzchołki C i D równoległoboku ABCD oraz punkt P przecięcia jego przekąnych C
= (5,6) D= (−7,2), P = (2,1). Wyznacz pozostałe wierzchołki tego równoległoboku
3. Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A = (−3,1), B = (5,−2)
PS. Ominęły mnie lekcje z tego tematu więc prosiłbym o pełne zrobienie zadań
9 kwi 00:07
Krzysiek60: a) y= −2,5(x−3)−4
y= −2,5x+3,5
b) y= −1(x+1)+3
y= −x+2
nr 3) wyznacz srodek odcinka AB
2) piszsesz rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez srodek odcinka AB
9 kwi 00:44
Ania: Ostatnie

4. W trójkącie ABC dane są współrzędne wierzchołków A= (−2,0) B = (−3,3) C = (−1,2)
a)Wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny
b) wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD
9 kwi 00:50
Krzysiek60:

2x
P= x
A+x
C
2x
p−x
C= x
A
2y
p= y
a+y
c
2y
p−y
c= y
a
Tak samo liczysz x
b i y
b
To sa wzory na srodek odcinka
9 kwi 00:55
Krzysiek60:

Albo z iloczynu skalarnego liczysz
albo
a) liczysz dlugosc odcinka AB
dlugosc odcinka BC
dlugosc odcinka AC
i sprawdzasz czy BC
2+AC
2= AB
2
9 kwi 01:00
Ania: Dlaczego na wykresie punkt C jest (5,6) ? W poleceniu jest (−1,2)?
9 kwi 01:00
Krzysiek60: post 0 : 55 to do zadania z rownoleglobokiem a nie trojkatem
9 kwi 01:03