łatwe zadanie z logiki
Wieczorowy brunet: u=n
x={1,2,3,4,5}
y={2,3,4,5}
z={1,5,7}
w={2,7,8}
Jak wyznaczyć taki zbiór?:
({x}∪{y})\{y∪{1}}
8 kwi 23:07
aniabb: pusty
8 kwi 23:10
Wieczorowy brunet: Po za tym czy dobrze wykazałem prawdziwosc takiego zdania?:
(a+b)c=(a∪c)∩(b∪c) (plus oznacza znak różnicy symetrycznej)
(a+b)c=n\(a+b)∩c=c
(a∪c)∩(b∪c)=c∪(a∩b)
czyli zdanie jest prawdziwe bo moze zajsc mozliwosc tego ze iloczyn a i b jest równy c
czyli c⊆(a∩b), c∪c=c.
8 kwi 23:14
Wieczorowy brunet: jak to pusty− bo nie wiem o co chodzi z tymi podzbiorami zbiorów?
8 kwi 23:15
Wieczorowy brunet: (a+b)c∩c − zapomnialem dopisac iloczyn c
8 kwi 23:16
Pytający:
x={1,2,3,4,5}
y={2,3,4,5}
{x}={{1,2,3,4,5}} // 1−elementowy zbiór, którego elementem jest zbiór x
{y}={{2,3,4,5}} // 1−elementowy zbiór, którego elementem jest zbiór y
{x}∪{y}={x,y}={{1,2,3,4,5},{2,3,4,5}} // 2−elementowy zbiór, którego elementami są zbiory: x, y
y∪{1}={1,2,3,4,5}=x
{y∪{1}}={x}={{1,2,3,4,5}} // 1−elementowy zbiór, którego elementem jest zbiór x
({x}∪{y})\{y∪{1}}={x,y}\{x}={y}={{2,3,4,5}} // 1−elementowy zbiór, którego elementem jest zbiór
y
9 kwi 12:40