prawdopodobieństwo
Johny: Ośmiu przyjaciół, wśród których jest trzech braci ustawia się w szeregu.
Oblicz prawdopodobieństwo, że trzech braci będzie stało obok siebie.
Ω = 8! = 40320, to jest zrozumiałe. Jak byście zrobili dalej? Wariacja 3 z 8 + 5! ?
8 kwi 22:39
Mila:
A− trzech braci będzie stało obok siebie.
((B1B2B3),O4,O5,O6,O7,O8)
|A|=3!*6!
8 kwi 22:44
Johny: dzięki za odpowiedź, ale chyba 3!*5!, prawda?
8 kwi 23:11
Mila:
(B1B2B3) traktujemy jako jeden element zbioru osób,
zatem masz 6 elementów do ustawienia.
8 kwi 23:18
Johny: Zrozumiałem, dzięki!
8 kwi 23:20