matematykaszkolna.pl
zdarzenia niezależne Johny: Pięć owiec białych i czarnych rozmieszczono w trzech zagrodach. Wykaż, że jeśli A − zdarzenie polegające na tym, że w jednej zagrodzie są dwie owce, B − zdarzenie polegające na tym, że w drugiej zagrodzie znalazła się owca czarna, nie są niezależne. Nie wiem jak to ugryźć i wykazać, dzięki za pomoc
8 kwi 21:49
Blee: Czy DOKLADNIE tak brzmi tresc tego zadania?
8 kwi 22:03
Johny: Słowo w słowo, która część by Ci nie pasowała?
8 kwi 22:06
PW: Johny, nie odpowiadaj jak łobuz, ale skup się na problemie. Zadanie jest sformułowane bełkotliwie. Zacznij od tego − nie ma owiec "białych i czarnych", ile więc jest tych zwierząt: − pięć białych i pięć czarnych, czy − razem pięć, ale nie wiadomo ile białych i ile czarnych. Co to znaczy "w jednej zagrodzie są dwie owce"?
9 kwi 15:10
~~piotr: Mam to samo zadanie i PW nie ma racji, właśnie jest tak napisane ze nie wiadomo czy 5 takich i takich czy to wszystkie razem, prosze ludzi nie strofowac bo zadanie jest słowo w słowo napisane
27 sty 17:41
wredulus_pospolitus: A w którym miejscu było strofowanie ? Ja zadałem pytanie czy dokładnie tak brzmi treść, to Johny odpowiedział w sposób który można uznać za strofowanie. Natomiast PW napisał co konkretnie mu nie pasuje, ja bym jeszcze dodał "nie są niezależne" −−− osobiście nigdy nie spotkałem się z takim określeniem ... mówi się po prostu, że są zależne.
27 sty 17:57
~~piotr: ale jest DOKŁADNIE tak napisane/wydawnictwo/operon
27 sty 18:00
~~piotr: "Zadanie jest sformułowane bełkotliwie." nie jest, jest przepisane dokładnie tak jak i ja mam.I to było niegrzeczne bo zarzucił komus cos w czym nie miał racji
27 sty 18:09
chichi: proszę zauważyć różnice pomiędzy zdaniami: (1) Pięć owiec białych i czarne rozmieszczono w trzech zagrodach. zadanie to daje nam informacje o tym ile umieszczono owiec białych, natomiast nie wiadomo ile owiec czarnych − to mówi konstrukcja zdania... (2) Pięć owiec białych i czarnych rozmieszczono w trzech zagrodach. zdanie to daje nam informacje ile umieszczono zarówno białych jak i czarnych... Natomiast uważam, że polecenia winno się pisać tak, aby rozwiązanie nie przedłużało analizy polecenia pod względem poprawności językowych... w Operonie zawsze głąby pracowały emotka
27 sty 18:20