Wykazać,że.
mistrzuniobartex: sin(z)=cos(u{π/2}−z) Jakieś wskazówki? Jedyne na co wpadłem, to fakt iż mogę skorzystać z
cosinusa różnicy
cos(x+y)=cosx*cosy−sinx*siny oraz, że cos(−x)=cosx i sin(−x)=−sinx ale jak to ubrać w liczby
zespolone?
8 kwi 21:39
hehehej:
| | π | |
przeciez cos( |
| −x) = sinx (ze wzoru redukcyjnego) |
| | 2 | |
zatem
sin(z) = sin(z) ?
8 kwi 21:56
mistrzuniobartex: Tak.Tylko ja to muszę rozpisać po pierwsze − suche wzory nie wystarczą dla mojego wykładowcy
raczej. Po drugie − dziedzina to liczby zespolone!
9 kwi 09:00
jc: Nie wiem, jakie miałeś definicje.
e
iπ/2=i,
| | ie−iz − i e−iz | | eiz−e−iz | |
cos (π/2 −z) = |
| = |
| = sin z |
| | 2 | | 2i | |
9 kwi 09:31