Monotoniczność ciągu
YEEZUS: Cześć, mam takie zadanko
Wykaż,że ciąg an określony wzorem rekurencyyjnym jest monotoniczny:
a1= −3
an+1=an + n2 −n +3
Jedyne co mi przychodzi do głowy to an+1 − an, ale nie potrafię wyprowadzić wzoru na an.
Może jest jakiś łatwiejszy sposób na określenie monotoniczności ciągów o wzorze rekurencyjnym
?
Z góry dziękuję za pomoc !
8 kwi 21:09
Benny: przecież an+1−an=n2−n+3>0
8 kwi 21:21
YEEZUS: Faktycznie Mordo, dzięki wielkie
8 kwi 21:23
YEEZUS: A tutaj
a1=5
an+1=n2 x an
8 kwi 21:31
8 kwi 21:32
8 kwi 21:32
YEEZUS: Dziękuję
8 kwi 21:34